Over jouw toekomst

Zo. Alvast gefeliciteerd!

Als je dit boek hebt gelezen dan weet je wat het Grote Probleem is, waardoor het wordt veroorzaakt en wat de gevolgen zijn. Je hebt geleerd wat er moet gebeuren, wie het moet doen, wanneer het klaar moet zijn – Het Moederplan – en je hebt gezien wat we moeten doen om terugval te voorkomen. Dan blijven er nog maar drie dingen over: zegt het voort, zegt het voort, zegt het voort! Alles wat we denken en doen is vanaf nu ondergeschikt aan één enkel principe dat eenvoudig is te vertalen in één enkele open vraag: hoe kunnen onze gedachten, ideeën en initiatieven ons helpen om van deze planeet af te komen? Het enige dat vanaf nu nog telt is de afweging of onze intenties, maar vooral ons gedrag als menselijke soort waarde toevoegt aan dat principe.

Help mee

Help ook mee en stimuleer, enthousiasmeer en inspireer jouw eigen Kleine Groep van gezin, familie, vrienden, collega’s en teamgenoten om vanaf nu omhoog naar de sterren te kijken. Stop met navelstaren; koester het Moederplan. Als je een leider bent van een collectief van Kleine Groepen, benader ze dan op hun eigen superlokale niveau en vraag ze om hetzelfde te doen. Dat maakt jou, jouw kinderen, de kinderen van jouw kinderen en alle generaties daarna onderdeel van het grotere geheel: dat onze moederplaneet voor ons mensapen niet bedoeld is als eindstation maar als thuisbasis.

Hoopvolle toekomst

Onze hoopvolle toekomst ligt waarlijk tussen de sterren. Pas als we daar ons nieuwe thuis hebben gevonden kunnen we met recht zeggen dat we de oermens in onszelf hebben overwonnen en de onverschilligheid van het universum zijn ontstegen. Pas dan hebben we als echte gevorderden vooruitgekeken en… onszelf gered van de ondergang.

Kortom: we moeten van deze planeet af! De rest is borrelpraat.