Over dit boek

Let op:

In Vooruitkijken voor gevorderden wordt in ieder deelhoofdstuk met QR-codes verwezen naar een of meerdere TED(x)-video’s over het betreffende onderwerp. Deze video’s zijn op deze site onder elk hoofdstuk opgebracht. Lekker klikken, lekker kijken. Wel zo handig.

frontcover_vooruitkijken_voor-gevorderden

Preview bekijken? preview_vooruitkijken_voor_gevorderden

Boek bestellen? Klik hier!

‘Waar gaat je boek over?’ Uitstekende vraag! Geen betere manier om je ideeën vorm te geven dan in een TEDx-talk.
Bekijk hier bijvoorbeeld maar eens de ‘managementsamenvatting’ van Vooruitkijken voor gevorderden vertaald in het Engels als:
Futurology for Fanatics | Hope for the future of man ape and mother planet.

Dit is een confronterend maar hoopvol boek. Als je aan het einde bent gekomen is alles wat we denken en doen ondergeschikt geworden aan één enkel principe. Dat principe is eenvoudig te vertalen in één enkele open vraag: hoe kunnen onze gedachten, ideeën en initiatieven ons helpen om van deze planeet af te komen? Het enige dat vanaf dat moment nog telt is de afweging of onze intenties, maar vooral ons gedrag als menselijke soort waarde toevoegt aan dat principe.

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-19Het Grote Probleem

We zitten namelijk met een Groot Probleem. Het probleem is zo groot en we zijn zo druk met onszelf dat we de essentie ervan voortdurend missen. Het Grote Probleem waar ik het over heb is dat onze planeet, Moeder Aarde, deze grandioos mooie blauwe knikker, niet het eeuwige leven heeft. Ze wordt aan alle kanten bedreigd. Als de Zon sterft, verzwelgt ze het Zonnestelsel inclusief onze moederplaneet, maar ruim daarvoor heeft ze ons water al verdampt. Rondzwevende ruimtekeien en supervulkanen dreigen al het leven op Aarde te vernietigen. Maar wij kunnen er zelf ook wat van: overbevolking, verspilling en uitputting leiden tot milieuvervuiling en klimaatopwarming en we vechten elkaar de tent uit als gevolg van hebzucht, onverdraagzaamheid en bijgeloof. We komen net pas kijken in de annalen van de ruimtegeschiedenis en maken er nu al een puinhoop van.

Thuisbasis

Aan het einde van dit boek zal het tot je zijn doorgedrongen dat de tijd dringt. Het is je duidelijk geworden dat het Grote Probleem niet ver van ons bed ligt en niet door volgende generaties
illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-25kan worden opgelost. Maar bovenal zal ik je laten inzien dat we onze moederplaneet niet langer meer als eindstation maar als thuisbasis moeten gaan zien – én gebruiken. En dat vereist iets unieks: we zullen hoger en verder moeten kijken dan we als mensapen ooit hebben gedaan. Alle neuzen moeten omhoog worden gericht; naar de sterren, daar ligt onze toekomst.

Optimist

Tot slot: ik heb dit boek geschreven omdat ik een onverbeterlijke optimist ben. Er is volop hoop voor de toekomst van mensaap en moederplaneet! Willen we echter de oermens in ons overwinnen en het onverschillige universum ontstijgen, dan moeten we verder vooruitkijken dan we ooit hebben gedurfd. Pas als we daarin slagen kunnen we met opgeheven hoofd zeggen dat we als gevorderden vooruit hebben gekeken.

Veel frontaal confronterend leesplezier!
Bart Flos

img_5439

(Vooruitkijken voor gevorderden van BlijvendBeklijven Boeken op de wetenschapstafel bij Van Piere in Eindhoven)