Hoofdstuk 2 | De eigenaardige ontaarding van de menselijke soort

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-09

Samenvatting

Wij zijn zo’n 200.000 jaar geleden als soort ontstaan: homo sapiens, de moderne mens. We zijn het resultaat van miljarden jaren evolutie en ons DNA heeft onze hersenen geprogrammeerd. Omdat we ons razendsnel vermenigvuldigen en ontwikkelen is onze omgeving niet meer in overeenstemming met ons oerbrein; we zijn nog steeds jagers/verzamelaars en verschuilen ons in Kleine Groepen. We worden gedreven door hebzucht, onverdraagzaamheid en bijgeloof maar we zijn ook nieuwsgierig, heel erg slim en kampioenen in samenwerken. Dat heeft onze planeet in een paar honderd jaar totaal veranderd; de mens is overal en laat haar sporen na. Maar we leven niet in harmonie met onze omgeving en de Aarde verkruimelt onder onze voeten.

Filmpje kijken?

Ieder subhoofdstuk van dit boek bevat naast interessante boekreferenties ook QR-codes die linken naar TED(x)-video’s die dieper op de materie ingaan. Dit zijn ze:

2.1 Het Overview Effect

Pas als we onze prachtige blauwe planeet vanuit de ruimte bekijken ervaren we hoe kwetsbaar we zijn. Er is alleen een dun laagje lucht dat ons scheidt van het meedogenloze vacuüm van de ruimte.

 

2.2 De diepere oorsprong in ons allemaal

De levensspanne van een mens is oneindig kort vergeleken met de honderden miljoenen jaren die evolutie nodig heeft. Toch zit dat allemaal gecodeerd in ons DNA. Het programmeert onze hersenen en bepaalt ons gedrag.

2.3 Niets menselijks is ons vreemd

De kloof tussen rijk en arm in de wereld is verbijsterend groot. Hebzucht, onverdraagzaamheid en bijgeloof behoren tot de drie grote hobbels die de mensheid nog heeft te nemen.

 

2.4 De massa als individu

Zeven miljard mensen lijkt veel maar het is maar hoe je er tegenaan kijkt. Ons DNA stuurt ons als individu en daarmee ook de kolossale massa die we zijn geworden.