Inleiding

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden_h6h7-36

Preview bekijken? preview_vooruitkijken_voor_gevorderden

Boek bestellen? Klik hier!

‘Waar gaat je boek over?’ Uitstekende vraag! Geen betere manier om je ideeën vorm te geven dan in een TEDx-talk.
Bekijk hier bijvoorbeeld maar eens de ‘managementsamenvatting’ van Vooruitkijken voor gevorderden vertaald in het Engels als:
Futurology for Fanatics | Hope for the future of man ape and mother planet.

Pas op! Dit boek kijkt 10.000 jaar in de toekomst!

Je staat aan het begin van een reis door verleden, heden en toekomst van homo sapiens, de moderne mens. Miljoenen jaren zwierven we als jagers/verzamelaars in Kleine Groepen over de savanne om tenslotte zo’n dertienduizend jaar geleden landbouw te gaan bedrijven. We vestigden ons op de mooiste plekjes en onze gemeenschappen en steden begonnen te groeien. De afgelopen paar duizend jaar is onze omgeving echter zó snel veranderd dat ons oerbrein dat niet meer bij kan houden. Evolutie werkt namelijk oneindig veel trager dan de exponentiële ontwikkeling van de menselijke soort.

Dit alles heeft duidelijke consequenties. Aan de ene kant lijden we aan ernstige verwerkingsbeperking; we doen in de praktijk veel te weinig met de theoretische kennis die we hebben verzameld. Aan de andere kant verschuilen we ons, net als vroeger, nog steeds in Kleine Groepen: ons gezin, onze familie en onze vrienden, collega’s en teamgenoten. Daar wordt ons sentiment gekweekt en versterkt en daar moeten we gebruik van maken als we onze problemen willen aanpakken, hoe groot of klein ze ook zijn.

de-kenniskermis-boek-3d-voorkantDe kenniskermis

Het voorgaande is de basisgedachte achter mijn boek De kenniskermis – Overleven in een zee van informatie. Het kan handig zijn om dit boek gelezen te hebben alvorens je verder gaat met Vooruitkijken voor gevorderden. Handig, maar niet noodzakelijk. In De kenniskermis betoog ik dat we worden overspoeld door informatie en daarom geen weloverwogen keuzes maken uit de kennisberg. We nemen de informatie niet meer op en doen er niets mee. Op papier weten we alles over alles maar we passen het in de praktijk nauwelijks toe. Ik noem dat de kennisparadox en die is van toepassing op ál onze boeken, geschriften en websites. Ik wil deze paradox graag met je omzeilen.

Informatieoverload

Om een informatieoverload te voorkomen hanteer ik in dit boek min of meer dezelfde aanpak als in De kenniskermis. Je kunt ieder deelhoofdstuk als een zelfstandig verhaal lezen en dat kost je niet meer dan vijf minuten (met uitzondering van deelhoofdstuk 3.4 maar daar zetten we dan ook alle gekheid op een stokje). Voor extra informatie scan je de QR-codes en bekijk je een TED(x)-filmpje (www.ted.com). Geen QR-scanner bij de hand? Google dan ‘YouTube TED’ gevolgd door de naam van de spreker en de derde klik is raak.

vooruitkijken-voor-gevorderden-3d-back-coverVerder kun je, als je durft, dieper duiken in de materie door een boekentip te volgen. De deelhoofdstukken vormen één samenhangend geheel; zo’n hoofdstuk lees je in ongeveer een half uur (met uitzondering van hoofdstuk 3). Het gehele boek bestaat uit zeven hoofdstukken en die lees je met gemak binnen een dag uit; aan te raden als je de reis chronologisch en in volledige samenhang wilt maken. Je kunt dus zelf kiezen in hoeveel tijd je de informatie tot je wilt nemen. Wel zo handig.

Doelen

Het primaire doel van dit boek is je stap voor stap bewust maken van verleden, heden en toekomst van mensaap en moederplaneet. Die toekomst is uitermate hoopvol zoals we gaan zien, maar, zoals Harry Truman scherp opmerkte, ‘zij die de geschiedenis lezen maar niet begrijpen, zijn gedoemd hem te herhalen’. Naast bewustwording is het secundaire doel van dit boek om je lokale visie, het hier en nu, wat meer te gaan mixen met een globale visie, het daar en later. Globaler dan de planeet Aarde en de ruimte daaromheen kunnen we niet worden; we zullen dan ook flink moeten leren uitzoomen, zowel in tijd als in ruimte. Ik hoop je daarmee een flink eind op gang te helpen.

Oké dan, laten we beginnen. Ik heb er zin in!

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden-25

img_5439

(Vooruitkijken voor gevorderden van BlijvendBeklijven Boeken op de wetenschapstafel bij Van Piere in Eindhoven)