Hoofdstuk 7 | De oermens overwonnen en het universum ontstegen

illustraties-vooruitkijkenvoorvergevorderden_h6h7-37

Samenvatting

Omdat wij mensapen een oerbrein met ons meedragen is ons gezichtsveld beperkt in ruimte en tijd; we zijn superlokaal georiënteerd en lijden aan ik-zucht. Om vooruit te komen moeten we als één verenigde soort universeel gaan denken: ik noem dat supra-motivatie. Supra-gemotiveerd zijn begint bij de Kleine Groepen waar we als individu allemaal deel van uitmaken: gezin, familie, vrienden, collega’s en teamgenoten. Daar verspreiden we onze sentimenten en daar maken we de ultieme keuze: blijven hangen in het verleden of vooruitkijken als gevorderden.

Filmpje kijken?

Ieder subhoofdstuk van dit boek bevat naast interessante boekreferenties ook QR-codes die linken naar TED(x)-video’s die dieper op de materie ingaan. Dit zijn ze:

7.1 Superlokaal belang is van universeel belang

Als mens bezitten we een zeer beperkt gezichtsveld als het gaat om ruimte en tijd. Om Het Moederplan uit te voeren moet echter iedereen, inclusief onze wereldleiders, de blik verruimen.

 

7.2 Van ik-zucht naar supra-motivatie

Het doorvoeren van veranderingen op wereldniveau vereist een speciaal soort supermotivatie. Om mondiaal supra-gemotiveerd te raken moeten we echter eerst van onze lokale ik-zucht af.

 

7.3 Er is hoop want het begint allemaal bij jou!

De moderne mens dreigt door zijn technologie te worden ingehaald en institutionaliseert in hoog tempo. Maar in de kern blijven we een sociaal groepsdier en vanuit die Kleine Groep begint de Grote Verandering.